2015 July 03, Friday
    W3C Malay Chinese (Simplified) English

UKIR MALL

Kompleks Perniagaan UKIR Mall PKNK telah beroperasi dan dibuka kepada orang ramai pada 1 Januari 2012. Terletak di kawasan strategik ditengah-tengah Bandaraya Alor Setar. Sebuah kompleks perniagaan yang lengkap dengan pelbagai kemudahan dengan tujuan utama untuk menyediakan lot niaga yang lebih baik dan selesa kepada peniaga Bumiputera. Disamping itu pembangunan kompleks ini juga mempunyai tujuan untuk menaiktaraf peniaga Bumiputera daripada kelas bawah ke kelas pertengahan dengan meletakkan mereka didalam sebuah kompleks perniagaan di lokasi strategik dalam bandar.

Kompleks perniagaan UKIR Mall mempunyai aras lantai tiga tingkat yang merangkumi 84 unit lot kedai dan 10 unit kiosk yang telah disewakan kepada 97% peniaga Bumiputera dengan kadar sewa yang rendah berbanding kompleks perniagaan disekitarnya.

Kompleks ini juga mempunyai sebuah dewan yang boleh memuatkan 700 orang bagi program seminar dan 400 orang bagi majlis kenduri kahwin dan jamuan makan malam. Lot promosi juga disediakan bagi tujuan promosi barangan dan karnival jualan terutamanya bagi produk-produk usahawan tempatan. Juga dilengkapi dengan kemudahan lain seperti Restoran Aminres dan kopitiam ( 25 gerai ) serta Medan Selera ( 12 lot ).

Pada bulan Jun 2013 kompleks ini telah menerima sepuluh (10 )kumpulan pertama peniaga-peniaga UTC untuk memulakan perniagaan di samping peniaga-peniaga sediada.

Kemuncak pengisian di kompleks ini ialah kehadiran seramai 222 peniaga-peniaga Pekan Rabu pada bulan November dan Disember 2014. Ini adalah hasil persetujuan antara pihak PKNK, Kerajaan Negeri Kedah, Suruhanjaya Korperasi Malaysia (SKM), ICU dan Korperasi Pekan Rabu Berhad. Di mana menjadikan penempatan sementara peniaga-peniaga Pekan Rabu menjual produk mereka di dalam dan di luar kompleks ini selama dua tahun setengah.

Sehubungan dengan itu kompleks ini telah diubahsuai dengan penambahan lot-lot baru dan penambahbaikan lot-lot sediada serta tambahan 20 kiosk. Seterusnya kompleks ini diberi penjenamaan semula dengan bertukar nama kepada Kompleks Perniagaan PEKAN RABU @ UKIR MALL.

 

 
Kedah  Malaysia  myGov Mobile  Laman Web Rasmi Perbendaharaan Malaysia   HRMIS   JPA intan mida ehasil  gemaputera

© 2013 Hakcipta Terpelihara.

Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah (PKNK)
Tingkat 14, Wisma PKNK, Jalan Sultan Badlishah
05000 Alor Setar, Kedah Darul Aman
Tel: 04-775 2455
Faks: 04-731 2957
Sesuai dipaparkan menggunakan resolusi 1024 x 768,
Paparan terbaik menggunakan Google Chrome,
Mozilla Firefox dengan perisian Adobe Flash Player
Kemaskini Terakhir: 21 Jun 2015 12:00pm

Penafian : Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini.