2018 March 18, Sunday
    W3C Malay Chinese (Simplified) English

PENJANA EKONOMI

PERLADANGAN

Sektor Perladangan adalah merupakan sektor penyumbang utama pendapatan PKNK. Sehingga kini PKNK memiliki keluasan tanah perladangan melebihi 10,000 ekar yang ditanam dengan getah dan kelapa sawit. Semua ladang berkenaan diuruskan oleh anak syarikat milik penuh PKNK iaitu Kumpulan Ladang-Ladang Perbadanan Kedah (KLPK) yang juga bertanggungjawab memberi khidmat nasihat pengurusan kepada ladang-ladang milik swasta.

PELANCONGAN

PKNK turut memberi tumpuan kepada sektor pelancongan bagi membantu Kerajaan Negeri dengan menubuhkan anak syarikat yang berkaitan dengan aktiviti pelancongan.

PELABURAN

Dalam sektor pelaburan, penglibatan PKNK adalah melalui anak syarikat milik penuh, subsidiari, syarikat bersekutu dan syarikat pelaburan. Syarikat-syarikat tersebut berupaya menjana lain-lain pendapatan kepada PKNK. Sektor-sektor seperti pertanian, hartanah, perkhidmatan dan pelancongan turut diberi tumpuan.

PERINDUSTRIAN

PKNK telah membangunkan 11 kawasan perindustrian iaitu Kawasan Perindustrian Bakar Arang, Tikam Batu, Kulim, Sungai Petani, Mergong II, Mergong Barrage, Bandar Darulaman, Kuala Ketil, Bukit Kayu Hitam, Gurun serta Kulim Hi Tech Park. Pembangunan ini bertujuan untuk pertumbuhan ekonomi Negeri Kedah dan menyediakan peluang pekerjaan.

HARTANAH

PKNK memainkan peranan penting dalam pembukaan kawasan baharu seperti Bandar Bukit Kayu Hitam, Bandar Darulaman, Kulim, Sungai Petani, Kuala Ketil dan Gurun. Di samping itu, PKNK juga berperanan dalam pembinaan projek perumahan dan rumah kedai di Kulim, Alor Setar, Bakar Arang dan Tikam Batu.

PEMBANGUNAN USAHAWAN

PKNK memainkan peranan dalam melahirkan para usahawan Bumiputera yang berdaya saing dan bermandiri antaranya melalui Program Dana Usahawan, Program Pembudayaan Keusahawanan, Program Pembangunan Perniagaan dan Program Penganjuran Misi Perdagangan.

 
Kedah  Malaysia  myGov Mobile  Laman Web Rasmi Perbendaharaan Malaysia   HRMIS   JPA   mida ehasil 

 
© 2013 Hakcipta Terpelihara.

Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah (PKNK)
Tingkat 14, Wisma PKNK, Jalan Sultan Badlishah
05000 Alor Setar, Kedah Darul Aman
Tel: 04-775 2455
Faks: 04-731 2957
Sesuai dipaparkan menggunakan resolusi 1024 x 768,
Paparan terbaik menggunakan Google Chrome,
Mozilla Firefox dengan perisian Adobe Flash Player
Kemaskini Terakhir: 22 Januari 2018 08:00am

Penafian : Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini.